Начално обучение на кучето - част 2

Методика и общ курс на обучение на кучета

 

Начално възпитание и обучение на кучето част 2

(продължение от Начално възпитание и обучение на кучето част 1)

 

Начално обучение на кучето - приучване към името

Официалното име на кучето е вписано в родословието. Обикновено освен официално име кучето се нарича с псевдоним и той представлява първата и най-често употребявана команда.

Прилага се не само в процеса на обучение, но и във всички случаи на общуване на водача с кучето. За псевдоним трябва да е подбрано кратко и звучно – едно или двусрична дума съдържаща някоя звучна съгласна: ж, з, р, с, ц, ч, ш и щ.

Кучето се приучва към името си в средата на втория месец. А при смяна на собственика си, то може да се приучи към ново име.

Обучението на кучето обикновено започва в дома и продължава извън него. Упражнението се счита за завършено, когато кучето при първо извикване на името веднага съсредоточава своето внимание върху обучаващия и застава в очакване.

 

Начално обучение на кучето - приучване към принадлежностите

 

Това са нашийникът, шлейката, поводът и намордникът.

Те са най-често използваните помощни средства при възпитанието и обучението на кучето. Препоръчително е тяхното прилагане да започне още в ранна възраст от 45 ден до третия месец.

По правило кучето винаги трябва да бъде с нашийник. Освен когато е у дома или има опасност нашийникът да се заплете. Кучето трябва да свикне спокойно да възприема сложения нашийник. Той трябва да е от естествена кожа, гъвкав с филцова подплата с точната дължина да не е хлабав или стегнат. Поставянето на шлейката /презрамки/ е аналогично за поставянето на нашийника.

 

Чрез повода, освен че кучето остава под контрола на водача си то привиква и към ограничаване свободата на движение. Задължително е да е свикнало да носи нашийник. Веднъж взето на повод, макар и малко, то трябва да бъде изведено на разходка. Когато не е свикнало с повода то се опитва да го прегризе, да се дърпа искайки да се освободи. При ползването на повода се постига определена цел – ограничаване периметъра на действие. Ако постоянно е на повод кучето се невротизира. При първа възможност трябва да бъде освободено и самостоятелно да се движи в близост до стопанина си.

Намордникът е необходимо да е индивидуално подбран по форма и размери, съответстващи на муцуната на кучето. Понякога кучето върти главата си, като се старае да свали намордника помагайки си с предните лапи. Следва да се отвлече вниманието му с игра.

Venci Dachevski

Инструктор обучение на кучета в училище за кучета CHAMPION и управител на хотел за кучета и котки CHAMPION. От 2010 г. съм национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.

Email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Котакти

Адрес

ул. "Васил Левски" №37,

кв. Гурмазово, гр. Божурище, 2226

Имейл адрес

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефонен номер

0885 274 258

Свържете се с нас

Галерия

JoomShaper