Начално обучение на кучето - част 2

Методика и общ курс на обучение на кучета

 

Начално възпитание и обучение на кучето част 2

(продължение от Начално възпитание и обучение на кучето част 1)

 

Начално обучение на кучето - приучване към името

Официалното име на кучето е вписано в родословието. Обикновено освен официално име кучето се нарича с псевдоним и той представлява първата и най-често употребявана команда.

Прилага се не само в процеса на обучение, но и във всички случаи на общуване на водача с кучето. За псевдоним трябва да е подбрано кратко и звучно – едно или двусрична дума съдържаща някоя звучна съгласна: ж, з, р, с, ц, ч, ш и щ.

Кучето се приучва към името си в средата на втория месец. А при смяна на собственика си, то може да се приучи към ново име.

Обучението на кучето обикновено започва в дома и продължава извън него. Упражнението се счита за завършено, когато кучето при първо извикване на името веднага съсредоточава своето внимание върху обучаващия и застава в очакване.

 

Начално обучение на кучето - приучване към принадлежностите

 

Това са нашийникът, шлейката, поводът и намордникът.

Те са най-често използваните помощни средства при възпитанието и обучението на кучето. Препоръчително е тяхното прилагане да започне още в ранна възраст от 45 ден до третия месец.

По правило кучето винаги трябва да бъде с нашийник. Освен когато е у дома или има опасност нашийникът да се заплете. Кучето трябва да свикне спокойно да възприема сложения нашийник. Той трябва да е от естествена кожа, гъвкав с филцова подплата с точната дължина да не е хлабав или стегнат. Поставянето на шлейката /презрамки/ е аналогично за поставянето на нашийника.

 

Чрез повода, освен че кучето остава под контрола на водача си то привиква и към ограничаване свободата на движение. Задължително е да е свикнало да носи нашийник. Веднъж взето на повод, макар и малко, то трябва да бъде изведено на разходка. Когато не е свикнало с повода то се опитва да го прегризе, да се дърпа искайки да се освободи. При ползването на повода се постига определена цел – ограничаване периметъра на действие. Ако постоянно е на повод кучето се невротизира. При първа възможност трябва да бъде освободено и самостоятелно да се движи в близост до стопанина си.

Намордникът е необходимо да е индивидуално подбран по форма и размери, съответстващи на муцуната на кучето. Понякога кучето върти главата си, като се старае да свали намордника помагайки си с предните лапи. Следва да се отвлече вниманието му с игра.

Venci Dachevski

Инструктор обучение на кучета в училище за кучета CHAMPION и управител на хотел за кучета и котки CHAMPION. От 2010 г. съм национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Котакти

Адрес

ул. "Васил Левски" №37,

кв. Гурмазово, гр. Божурище, 2226

Имейл адрес

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Телефонен номер

0885 274 258

Свържете се с нас

Галерия

JoomShaper