Начално обучение на кучето - част 1

Методика и общ курс на обучение на кучета

 

Начално възпитание и обучение на кучето

Началното възпитание в обучението на кучето е свързано с установяването на правилни взаимоотношения между кучето от една страна и от друга страна човека и неговата среда – контакт. Процеса започва от 45-ия ден и продължава до края на третия месец. Започва в жилището или двора, където кучето постоянно обитава. Продължава и при извеждането на кучето. Препоръчва се да се провежда главно от собственика на кучето.

 

Установяване на правилни взаимоотношения между кучето и обучаващия

Това е контактът между кучето и обучаващият. За установяване на правилни взаимоотношение между кучето и човека и неговата среда трябва да се определи място на кучето, където то да не пречи и също така на това място кучето да не бъде смущавано. При отглеждане на двора трябва да има колибка. Кучето трябва да е убедено, че там на неговото си място, то се намира в безопасност.

 

Основният подход за приучване на кучето към обучаващия е чрез храненето му от него. Само обучаващият трябва да му поднася храната без други присъстващи хора. Храната се поставя в предназначен съд и в количество достатъчно да задоволи потребностите на организма до състояние на лек глад.

В първите 3 – 4 месеца се използува командата „ЯЖ” когато кучето се приближи до яденето. Това способства у кучето да се изгради здрав комплексен стереотип – да се храни само от собственика, само в неговата съдинка, само в определено време и по команда.

 

Разходките в парка са здравословно полезни и физиологично необходими. Кучето с радост чака разходките от собственика си – те спомагат за изграждането на здрав контакт.

 

Занимателни занятия – заиграване, надбягване, криене, преодоляване на препятствия водят до създаване на приятелски контакт между кучето и обучаващия.

 

Полагането на хигиенни грижи от страна на собственика са много важни – разресване, къпане, избърсване. Те изглеждат неприятни за кучето, но допринасят за освежаване на неговото тяло.

 

Начално обучение на кучето - приучване към чистоплътност

Нормално е малкото куче да се изпуска /уринира и дефекира/, това е естествена реакция и за собственика колкото и да е неприятно следва да се съобразява.

 

Здравото куче след 45 дена до третия месец се храни 4 – 5 и толкова пъти рефлекторно изпитва нужда да се освободи. След няколко дена на пребиваване у дома кученцето се старае да уринира само в една околност – избира я посредством обонянието си.

 

Собственика на кучето още преди събуждането му трябва да е готов да го вземе на ръце и да го изнесе на вън на тревна площ. Мястото трябва да е едно и също, така то свиква с миризмата и разпознава мястото. Възбудено от миризмата то получава рефлекторен позив да уринира.  От промяната на температурата на средата то спонтанно се освобождава. Важно е кучето да бъде похвалено.

 

Обикновено 4 часа след хранене то получава позиви за дефекация  - пак е необходимо да бъде похвалено.

При дребните декоративни породи, кученцето може да бъде приучено да уринира върху вестник, който постепенно да бъде преместен към сифона в банята. Така то свиква да си върши нуждите в банята.

 

Ресането трябва да е ежедневна грижа – то освен, че заздравява връзката между кучето и водача действа ободрително, оросявайки с кръв кожата и подкожната тъкан.  Приучването към разресване поддържа изложбената му кондиция.

 

продължение: Начално възпитание и обучение на кучето част 2

Venci Dachevski

Инструктор обучение на кучета в училище за кучета CHAMPION и управител на хотел за кучета и котки CHAMPION. От 2010 г. съм национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.

Email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Котакти

Адрес

ул. "Васил Левски" №37,

кв. Гурмазово, гр. Божурище, 2226

Имейл адрес

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефонен номер

0885 274 258

Свържете се с нас

Галерия

JoomShaper