Обучение на кучето - основни принципи на обучение

Обучение на кучето - основни принципи на обучение

 

Под  термина  „обучение на кучета”, мнозина кинолози разбират осмисления процес на целенасочено, планирано и поетапно преподаване от страна на водача и от заучаване от страна на кучето. 

 

Тук се има предвид  само системното изработване на онези навици и умения в процеса на обучение на кучето, които биха били в услуга не толкова на самото куче, колкото на човека. Но трябва да се има в предвид, че адекватното и полезно поведение на кучето се формира и в процеса на извънпланираното обучение.

Учебния процес – обучението, представлява промяна в поведението на кучетата, която е свързана със заобикалящата ги среда и е резултат от индивидуално придобитата и преработена информация.

 

 

Процеса на учене може да се раздели на следните видове (етапи): облигатно, факултативно и същинско обучение на кучета.

 

obuchenie na kucheta - fakultativno obuchenieОблигатното обучение на кучета обхваща обработването и използването на непрекъснато постъпваща чрез сетивата на кучето информация по време на реалното му съприкосновение със заобикалящата го среда. Посредством облигатното обучение кучето спонтанно се съобразява с условията на околната среда и спомага за бързото адаптиране към нея.
Например, посредством облигатното учене, кучето се научава да спи на тихо и топло място, а не на течение;  да избягва пътя на транспортните средства;  да намира пътя към дома и т.н.

Факултативното обучение на кучето е свързано с възприемане и обработването на спицифично полезна информация с предварително програмирани условия и поставени цели за промяна в поведението на кучето. Чрез този вид обучение кучето се приучава на полезни хранителни, физиологични и битови навициза приобщаване към изискванията на обитаваната от него човешка среда: да се храни в определени часове; да извършва физиологичните си нужди само в определено време и на определено място и т.н.
Може да се каже, че резултатите от факултативното обучение на кучето определят „възпитанието” на всяко едно домашно куче.

Същинското обучение на кучето трябва д а се разглежда като активна промяна от страна на човека в своя полза на генетично заложените и новопридобитите поведенчески действия на кучето, по пътя на индивидуален и методичен подход.

 

Склонност на кучето към обучение

Както поведението, така и обучението на кучето са пряко базирани на отделни реакции или на верига от рефлекторни реакции на организма.

Рефлекторните реакции могат да бъдат вродени, но затвърдени по пътя на селекцията и специфични за отделните породи навици. Колкото по-богат на вродени навици е даден индивид, толкова по-голяма е неговата склонност към обучение.

 

Навиците в породните кучета са създадени и закрепени филогенетично в предните поколения. За поддържане в следващото поколение е необходима постоянна селекционна работа. От поколение на поколение усъваршенстваните навици се закрепват и все по-твърдо се унаследяват.

Поддържането и развиването на наследствените заложби са резултат на продължителен труд върху многобройни поколения. Овеществения в кучето човешки труд е мярка за неговата киноложка стойност, която в никакъв случай не е малка.

 

Въздействие на обучаващия и неговия помощник върху кучето

obuchenie na kucheta - instruktor i figurantОбучаващият е постоянен и най-съществен дразнител за кучето.

Той въздейства комплексно със своята индивидуална миризма, жестове, глас, поза и облекло.

 

Кучето отличава собственика си по неговия глас – реагира  точно на подаваните му команди.  Но и лесно открива стопанина си по неговите мирисни следи.

В процеса на обучението на кучета много често и активно се използува помоща на друг човек наричан фигурант. От уменията VA Westwood Vol. 3 kostenlos downloaden и опитността на фигуранта зависи много успеха в изработване на навиците и успеха като цяло в процеса на обучение на кучето.

Фигуранта е длъжен да действа ловко, правилно и точно.

Venci Dachevski

Инструктор обучение на кучета в училище за кучета CHAMPION и управител на хотел за кучета и котки CHAMPION. От 2010 г. съм национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.

Email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Котакти

Адрес

ул. "Васил Левски" №37,

кв. Гурмазово, гр. Божурище, 2226

Имейл адрес

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефонен номер

0885 274 258

Свържете се с нас

Галерия

JoomShaper