Обучение на кучета - основни форми на обучение

Основни форми на обучение на кучета

 

Много изследователи описват доста различни форми на обучение специфични за различните видове животни. Трябва да се има в предвид, че кучето като много интелигентен представител на животинския свят се подава на много и различни форми на обучение.

 

Обучение на кучето чрез привикване – Постига се с постепенно подтискане на поведенческите реакции в отговор на определени дразнители и стимулирането им при желани действия. Привикването има факултативен и облигативен характер. Той се изразява с приобщаването на кучето към заобикалящата го среда, към дома в който живее, с хората в него и адекватното му реагиране към обстановката.

 

Обучение на кучета чрез импринтинг – този метод за обучение на кучета представлява заучаването чрез фиксиране на дадено поведение към определени дразнители. В социален аспект този период е особено важно запечатването на образа на добрия човек /стопанина/- чрез гласът му, миризма, движения. На база на тези възприятия у кучето се формират: контакт, послушание и изпълнимост.

Имайте в предвид, че когато контактът с човека не бъде осъществен до четвъртия месец социалното приобщаване на кучето става много трудно, а за някои породи дори невъзможно. Изисква се социален контакт за реализиране на постоянно и правилно общуване.

 

Обучение чрез създаване на условни връзки – извършва се чрез съчетаване на биологично важни дразнители с индиферентни сигнали и създаване на елементарни условни рефлекси. Тази форма на обучение на кучета намира широко приложение при усвояване на жестове за: лягане, ставане, промяна на посока и др. - команди свързани с подчинение.

 

Обучение чрез условни действия – това е верига от естествени и поведенчески реакции, свързани помежду си и представляват част от един инстинкт. Усещането на чувство на глад принуждава кучето да се придвижи и посредством обонянието или зрението си да потърси храната. Овладяването се счита за успешно когато кучето се нахрани.

 

Обучение чрез игра – всеки индивид е склонен към заиграване с предмети, с връстниците си или с майка си. Специалистите са установили, че колкото игровото поведение на кучето е по-силно изразено, съответно толкова и склонност към обучение на кучето е по-голяма.

Обучението на кучето, чрез игра е свързано с изключително положителни емоции. Така работата в полза на човека носи само радост и удоволствие за кучето. Това е много важно, защото с този начин на обучение кучето започва да възприема своя водач, повече като любим партньор в играта, отколкото като строг господар и повелител.

Venci Dachevski

Инструктор обучение на кучета в училище за кучета CHAMPION и управител на хотел за кучета и котки CHAMPION. От 2010 г. съм национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Котакти

Адрес

ул. "Васил Левски" №37,

кв. Гурмазово, гр. Божурище, 2226

Имейл адрес

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Телефонен номер

0885 274 258

Свържете се с нас

Галерия

JoomShaper