Обучение на кучета - основни форми на обучение

Основни форми на обучение на кучета

 

Много изследователи описват доста различни форми на обучение специфични за различните видове животни. Трябва да се има в предвид, че кучето като много интелигентен представител на животинския свят се подава на много и различни форми на обучение.

 

Обучение на кучето чрез привикване – Постига се с постепенно подтискане на поведенческите реакции в отговор на определени дразнители и стимулирането им при желани действия. Привикването има факултативен и облигативен характер. Той се изразява с приобщаването на кучето към заобикалящата го среда, към дома в който живее, с хората в него и адекватното му реагиране към обстановката.

 

Обучение на кучета чрез импринтинг – този метод за обучение на кучета представлява заучаването чрез фиксиране на дадено поведение към определени дразнители. В социален аспект този период е особено важно запечатването на образа на добрия човек /стопанина/- чрез гласът му, миризма, движения. На база на тези възприятия у кучето се формират: контакт, послушание и изпълнимост.

Имайте в предвид, че когато контактът с човека не бъде осъществен до четвъртия месец социалното приобщаване на кучето става много трудно, а за някои породи дори невъзможно. Изисква се социален контакт за реализиране на постоянно и правилно общуване.

 

Обучение чрез създаване на условни връзки – извършва се чрез съчетаване на биологично важни дразнители с индиферентни сигнали и създаване на елементарни условни рефлекси. Тази форма на обучение на кучета намира широко приложение при усвояване на жестове за: лягане, ставане, промяна на посока и др. - команди свързани с подчинение.

 

Обучение чрез условни действия – това е верига от естествени и поведенчески реакции, свързани помежду си и представляват част от един инстинкт. Усещането на чувство на глад принуждава кучето да се придвижи и посредством обонянието или зрението си да потърси храната. Овладяването се счита за успешно когато кучето се нахрани.

 

Обучение чрез игра – всеки индивид е склонен към заиграване с предмети, с връстниците си или с майка си. Специалистите са установили, че колкото игровото поведение на кучето е по-силно изразено, съответно толкова и склонност към обучение на кучето е по-голяма.

Обучението на кучето, чрез игра е свързано с изключително положителни емоции. Така работата в полза на човека носи само радост и удоволствие за кучето. Това е много важно, защото с този начин на обучение кучето започва да възприема своя водач, повече като любим партньор в играта, отколкото като строг господар и повелител.

Venci Dachevski

Инструктор обучение на кучета в училище за кучета CHAMPION и управител на хотел за кучета и котки CHAMPION. От 2010 г. съм национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.

Email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Котакти

Адрес

ул. "Васил Левски" №37,

кв. Гурмазово, гр. Божурище, 2226

Имейл адрес

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефонен номер

0885 274 258

Свържете се с нас

Галерия

JoomShaper