Обучение на кучета - вътрешни и външни дразнители

Обучение на кучета - дразнители

 

Върху рецепторите на сетивни органи на кучето въздействат различни дразнители, предизвикващи в кучето различни усещания и като отговор на тях кучето реагира с различни реакции. Важно е да се имат в предвид всички особености в поведението на кучето, защото те оказват пряко влияние върху целия процес на обучение на кучето.

 

В зависимост от произхода си дразнителите могат да се разделят на три групи: вътрешни, външни и антропогенни.

Вътрешните дразнители при обучението на кучето въздействат върху вътрешните органи и предизвикват реакции, задоволяващи физиологичните потребности на организма. Недостига на вода и храна предизвикват в кучето рефлекс за търсене на вода и храна.

Половото възбуждане е дразнител който предизвиква в кучето преобладаваща полова реакция. Несъобразяването с тях обрича водача на неуспех в обучението.

 

Външните дразнители са обусловени от въздействието на околната среда. Измененията на външните условия предизвикват в организма определени промени. Температурният фактор е от съществено значение за поведението на кучето. Както студът така и горещото време са доста неблагоприятни за обучението на кучето. Най-благоприятната температура за обучение и работа е около 18 градуса С.

 

Антропогенни дразнители при обучението на кучето
При обучението на кучето едновременно с вътрешните и външните дразнители от околната среда върху кучето активно въздействат и комплексни дразнители, произхождащи от водача и неговите помощници (фигуранти).
В зависимост от естеството си те биват:

 

  • Звукови – словестни, свиркане, звук от изстрел и др.;
  • Светлинни (зрителни) – жестове на ръката, позата на водача, видът на облеклото и др.;
  • Хранителни – лакомства;
  • Механични – дърпане на повода, строг нашииник и др.;
  • Обонятелни – различни миризми;
  • Електрически – електрошок и телетакт.

 

В зависимост от вида на реакцията дразнителите могат да бъдат условни и безусловни.


 

obuchenie na kucheta malinoaУсловни дразнители в процеса на обучение на кучета са сигналите,  които се подават от водача с цел да предизвикат в кучето условнорефлекторни реакции.  Характерно за условните сигнали е, че посредством тях кучето се управлява от разстояние. Командата за човека означава определено понятие.

За кучето е словесен звуков сигнал и то го различава по специфично съчетание от звуци, интонация, силата и тембъра на звука. Кучето различава една команда от друга по звуковото и съдържание. Командите трябва да бъдат максимално кратки , отчетливи, стандартни и произнасяни със съобразена с преобладаващата реакция и поведението на кучето интонация. 

 

Безусловни дразнители в обучението на кучето се наричат дразнителите, предизвикващи появата на безусловни рефлекси.  Те са – хранителни, механични, някои обонятелни и електрошокът. След отзоваването на кучето въздействието на словестна команда се подкрепя с лакомство.

Но за да действа по ефективно кучето да се обучава при лек глад (обучение поне 4-5 часа след последното хранене).

Подаването на лакомство е хубаво да се съпровожда с поглаждане, потупване и поощрителното „Браво”. Като в процеса на обучение даването на лакомството постепенно се разрежда и се заменя главно със словестно поощряване и погалване.


Механичните дразнители в обучението на кучето се използуват от инструктора за заемане на кучето на съответно положение, подчинявайки поведението му за свои цели.  Механичните дразнители трябва да се прилагат много по рядко от хранителните.

 

ВНИМАНИЕ: Честото или грубо използуване на механичните дразнители води в началото до отслабване на контакта и доверието, след това до подтискане на кучето и накрая до невротизиране.

 

Електрошока е пример за механичен дрзнител използван от някои инструктори в процеса на обучение главно на напреднали кучета, той се използува и при някои методи на обучение на кучета за охрана.

Аз лично Ви препоръчвам да НЕ използвате електрошок в обучението на Вашето куче или ако все пак решите да тествате действието му, то никога да не прилагате електрошок в обучението на млади и неопитни кучета.

Venci Dachevski

Инструктор обучение на кучета в училище за кучета CHAMPION и управител на хотел за кучета и котки CHAMPION. От 2010 г. съм национален съдия по работа към Българската Републиканска Федерация по Кинология.

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Котакти

Адрес

ул. "Васил Левски" №37,

кв. Гурмазово, гр. Божурище, 2226

Имейл адрес

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Телефонен номер

0885 274 258

Свържете се с нас

Галерия

JoomShaper